Epigrafsko dokumentirani trgovci v vzhodnoalpskem prostoru - Visočnik, Julijana (Keria (Ljubljana), 2024)
Trgovina je bila skozi vso zgodovino pomembna gospodarska panoga. V Rimskem im-periju ni bilo nič drugače, so pa v tem obdobju trgovci nemalokrat tudi epigrafsko do-kumentirani, ali na nagrobnikih ali kot dedikanti na votivnih spomenikih, izjemoma jih je mogoče srečati še na kateri drugi vrsti epigrafskih spomenikov. Avtorica je zbrala omembe trgovcev v 4 upravnih enotah Rimskega imperija: Venetia et Histria (z Akvilejo in drugimi pomembnimi mesti v severni Italiji), Norik ter obe Panoniji, ki so ali slovenski prostor zajemale ali so nanj imele največji vpliv. Zanimali so jo tisti, ki bi bili zapisani kot mercatores, ter tisti, ki so jih označili kot negotiatores (oz. negotiantes).
Keywords: altars; epigrafika; epigraphy; gravestones; merchants; nagrobniki; Noricum; oltarji; Pannoiae; Pannoniae; Rim; Rome; trgovci; Venetia et Histria