K virom Prešernovega "frajgajstovstva" - Paternu, Boris (Slavistična revija, 2009)
Razprava odkriva enega izmed doslej neupoštevnih idejnih virov Prešernovega svobodoumja, in sicer Thomasa Paina (1737-1809), inspiratorja ameriške in francoske revolucije. Prešeren je imel v svoji skromni knjižnici njegovo najpomembnejše delo Rights of Man (prvo knjigo iz leta 1791). Tu se je lahko srečal z univerzalno obravnavo vpršanja človekovih pravic, tako na individualni kot na narodni in mednarodni ravni. Spoznal je pravno kulturo moderne demokracije. Ugotoviti je mogoče vrsto idejnih stičišč med Prešernom in Painom, najbolj oprijemljivih v Prešernovi Zdravljici.
Keywords: 19.st.; Paine, Thomas, 1737-1809; Prešeren, France, 1800-1849; Prešeren, France: Zdravljica; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija