Obrambna prvina nacionalne varnosti Slovenije v primežu obveščevalno-varnostne službe, politike in medijev - Kalin Golob, Monika (Teorija in praksa, 2017)
V prispevku razčlenjujemo sistemski okvir delovanja obveščevalno-varnostne službe (OVS) ter parlamentarni nadzor nad njenim delovanjem, in sicer na primeru lanskega dogodka v zvezi z naročilom ministra za obrambo službi OVS za izdelavo delovnega gradiva o učinkih privatizacije Telekoma Slovenije na delovanje te službe v luči obrambnih interesov RS. Opravljena je bila tudi jezikovnostilna analiza medijskega poročanja o tem primeru. Ugotovitve kažejo, da je Slovenija po 25 letih obstoja samostojne države vzpostavila institucionalni okvir za delovanje OVS in ureditev parlamentarnega nadzora nad njenim delom, kljub temu pa še ni dosegla usklajenega delovanja vseh državnih politik na področju nacionalne varnosti. Medijsko poročanje ni prispevalo k razreševanju dilem o pravnih, političnih in strokovnih vidikih delovanja civilne obveščevalno-varnostne službe na področju slovenske nacionalne obrambe, ampak je z aktualiziranim izborom jezikovnih sredstev v naslovju ovrednotilo dogodek kot afero, OVS pa preimenovalo v vojaško obveščevalno službo.
Keywords: jezikovni stili; medijsko poročanje; nacionalna varnost; obramba; Parlamentarni nadzor; Parliamentary scrutiny; privatizacija; Secret service; Slovenia; Slovenija; Tajna služba; Telekom Slovenije; varnostno-obveščevalne službe