Konkurenčno pravo in energetski sektor - Grilc, Peter (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2015)
Razprava obravnava vpliv in mesto konkurenčnega prava na področju energetike. Ker je eneregetika gospodarski sektor, ki je reguliran, se dotika tudi tega, pa tudi liberalizacije. Vsebinsko je razdeljena na dva sklopa. V prvem sklopu so pojmovno in razvojno obravnavani regulacija, liberalizacija in konkurenčno pravo ter razmerja med predpisi, ki pomenijo sektorsko regulacijo, in predpisi s področja konkurenčnega prava. Obravnavani so različni liberalizacijski paketi v EU, tudi sektorsko poročilo iz leta 2007. V drugem sklopu avtor analizira novejšo prakso s področja konkurenčnega prava v EU in posebej obravnava sporazume o omejevanju konkurence, zlorabo prevladujočega položaja in v njenem okviru omejevanje potrošnikov, omejevanje v mreže. Posebej so analizirane dolgoročne pogodbe o dobavi z vsemi koraki za njihovo presojo, pa tudi konkurenčna problematika javnih podjetij in podjetij z izključnimi pravicami ter najnovejše protikonkurenčne prakse.
Keywords: energetika; energetska politika; European Union; Evropska unija; konkurenčno pravo; regulacija