Ultrakratki laserski sunki - Jelerčič, Urška (Obzornik za matematiko in fiziko, 2011)
V članku obravnavamo ultrakratke sunkovne laserske sisteme in opisujemo metode, s katerimi lahko v laserju Ti:safir generiramo femtosekundne in atosekundne pulze. Pri tem sledimo bistvenim tehnikam, ki jih uporabljamo pri tvorbi sunkov: metodi vklepanja faz resonatorskih nihanj, metodi ojačevanja na osnovi frekvenčne modulacije in metodi frekvenčnega pomnoževanja. Ya konec predstavimo še možnosti izboljšav v prihodnosti.
Keywords: fazno vklepanje; frekvenčna modulacija; nelinearna optika; ojačevalno sredstvo; optično ojačevanje; sunkovni laserji