La literatura de los emigrantes políticos eslovenos después de la Segunda Guerra Mundial en Argentina - Geršak, Urša (Verba hispanica, 2014)
Po drugi svetovni vojni so mnogi politični emigranti odšli iz Slovenije v Argentino, med njimi vodje in pripadniki belogardistov, simpatizerji fašističnih sil, nasprotniki komunizma in njihove družine, ki jih je preganjal jugoslovanski socialistični režim ipd. Med njimi je bilo veliko intelektualcev in umetnikov, predvsem desne politične usmeritve in krščanske veroizpovedi. V Argentini so ustanovili hermetično skupnost, ki je ohranjala slovenščino in tradicionalne vrednote ter upala, da se nekega dne vrne. Živeči v takratni Jugoslaviji o njih, njihovem delovanju in povojnih dogodkih s stališča Drugega nismo vedeli nič. Prispevek je pregled zgodovinskih okoliščin, ki so povzročile izselitev, organizacij in kulturnega življenja izseljencev v Argentini, literarnega ustvarjanja, predvsem romanopisja, in njihove ujetosti v drug čas in prostor, ki je čas in prostor spominov in idealizirane domovine. Bili so kulturno zelo aktivni. Pisali so večinoma v slovenščini. V drugi generaciji in po osamosvojitvi Slovenije je bilo izdanih več del tudi v španščini. Velika večina romanov je zgodovinskih, memoarskih, obravnavajo pa nezaceljene rane, kot so leta po drugi svetovni vojni, pregnanstvo, življenje v begunskih taboriščih in izvensodni povojni poboji. Številna dela so ideološko obremenjena in moralistična ter idealizirajo življenje v Sloveniji v predvojnem času. Zaradi zaprtosti in ideološkosti skupnosti so bila literarna dela velikokrat pod vplivom %(samo)cenzure%. Kljub temu so nekatera dela po osamosvojitvi Slovenije, resda s časovnim zamikom, zaradi svojih estetskih in kognitivnih vrednot postala del nacionalnega kanona in šolskih učbenikov.
Keywords: politična emigracija; izseljenska književnost; Argentina; antikomunizem; Slovene literature; slovenska književnost