A calcified cervical intervertebral disc in child and a thoracic disc calcification in an adult with posterior herniation-radiographic, computed tomography and magnetic resonance imaging findings - Jevtič, Vladimir (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Izhodišča. Kalcifikacije nukleusa pulposusa pri otroku so sorazmerno redek, vendar dobro znan klinični sindrom, ki se običajno pojavlja na vratni hrbtenici. Natančen vzrok še vedno ni znan. Kalcifikacije medvretenčne ploščice odraslega so večinoma posledica degeneracije in se pojavIjajo v višini spodnje prsne in zgornje ledvene hrbtenice. Pri obeh entitetah lahko nastane resna komplikacija, posteriorna hernijacija kalcificiranega diskusa. Prikaz primera. Prikazana sta dva primera kalcificirane medvretenčne ploščice,prvi pri 7-letnem otroku v višini C7-T1 ter drugi pri 45-letni ženskiv višini T11-T12, oba z razsežno dorzalno hernijacijo. V prvem primeru je dosežena remisija s konservativnom zdravljenjem. Na podlagi analize radiografskih, računalniškotomografskih ter magnetnoresonančnih (MRI) spremembsmo ugotovili podobnosti in razlike med obema entitetama. Zaključki. Masivna dorzalna hernijacija kalcificiranega nukleusa pulposusa pri otroku je uspešno zdravljena konzervativno. Izginotje kliničnih znakov je sledilo hitri resorpciji kalcificirane diskus hernije. Pri odraslem po konzervativnem zdravljenju ni prišlo do resorpcije kalcificirane diskus hernije in kliničnih znakov izboljšanja. Z MRI je možen zgodnejši prikaz kalcifikacij. Tudi razširitev prizadetih medvretenčnih ploščic pri otroku je boljše prikazana z MRI. Razširitev kalcificiranih medvretenčnih ploščic podpira teorijo zvišanegaintradiskalnega pritiska kot vzroka rupture anulusa fibrozusa in posledične hernijacije nukleusa pulposusa.
Keywords: Calcinosis; diagnostika; hrbtenica; Hrbtenica, bolezni; Intervertebral Disk; Intervertebral Disk Displacement; kalcifikacija; Kalcinoza; Magnetic Resonance Imaging; Magnetna resonanca slikovna; Medvretenčna ploščica; Medvretenčna ploščica, hernija; Radiography; radiologija; Spinal Diseases; therapy; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, X-Ray Computed; zdravljenje