Sprememba roka v pogodbi o javnem naročilu in naročnikova obveznost ob zamudi - Kranjc, Vesna (Podjetje in delo, 2017)
Avtorica analizira pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da je dogovor o podaljšanju roka za izpolnitev, kot je bil prvotno določen v pogodbi o javnem naročilu, veljaven. V nadaljevanju opozori, da je pri presoji o naročnikovi obveznosti, da uveljavlja sankcije zaradi kršitve pogodbe, treba upoštevati, ali je stranka odgovorna za kršitev in ali je bila naročniku povzročena škoda. Obravnava naročnikov položaj, če sta bila v pogodbi o javnem naročilu dogovorjena pogodbena kazen za zamudo in zavarovanje z bančno garancijo za pravočasno izpolnitev pogodbenih obveznosti.
Keywords: bančna garancija; bank guarantee; change; contractual penalty; delay; javna naročila; liability for delay; odgovornost za zamudo; pogodbe; pogodbena kazen; pogodbeni roki; public procurement contract; time of performance