KMETIJSKI PRIDELKI IN TURIZEM Pod tem imenom je Turistično društvo Moste-Polje že drugič pripra-vilo razstavo, ki je bila od S.-7. novembra v Zadružnem domu Zadvor. Poleg kmetovalcev so na razstavi sodelovali še Sadjarsko-vrtnarsko društvo J. E. Krek iz Sostrega, Čebelarsko društvo Moste-Polje in Konjeniški klub Dobrunje. Razstavo je s svojo zbirko starih etnugrafskih izdelkov, ki spominjajo na kmečko življenje na vasi, popestril še Edvard Svetek. Vseh razstavljalcev, ki so s svojimi pridelki bogatili razstavo, je bilo več kot štirideset. Predstavljeno je bilo skoraj vse, kar naša občina pridela in ponuja trgu. Poleg več vrst krompirja smo lahko videli različne vrste in ka-kovosti solate, cvetače, peteršilja, ohrovta, zelene, motovilca. kolerabe, korenja, rdeče pese, zelja in drugega, pa tudi pridelkov za krmljenje živali kot so pesa, razne buče, repa. Videli smo lahko več vrst žit in moke iz njih. Skratka, bilo je kaj videti in šele ob gledanju pridelkov smo se zavedeli, kaj vse naši kmetje pridelujejo in lahko ponudijo trgu. Zanimiv je bil tudi tisti del raz-stave, ki je predstavljal sadjarstvo. Čeprav to tržno v naši občini ne po-meni toliko kot kmetijstvo, pa gospo-darsko ni zanemarljiv, saj raarsikje nadomesti jesenski nakup sadja, daje pa tudi suho sadje, mošt, kis, sokove, pa tudi vino in žganje, ki ga ni treba kupovati in sta vedno pri roki tako za gospodarja kot za gosta. Razstavljene vrste sadja so bile ve- činoma starih sort. Se obstajajo gam-bovci, zelenci, carjeviči, bobovci, kri-vopecelj, gorenjsice voščenke, trdo-kožci, kosmači, hruške, ki pa so bolj sezonske narave in drugo. Na ogled so bile še sveže vrtne jagode, maline, orehi, kostanj, lešniki in doma pride-lan kivi. Paša za oči in okus, ki se je ohranil ravno pri naših kmetih. V večjem obsegu kot lani so se predstavili čebelarji. Na razstavi so imeli veliko vrst medu, pred njo pa so ga tudi strokovno ocenili. Poleg medu so predstavili še razne pripomočke. ki jih uporabljajo pri svojem delu, pa tudi nekaj zelo starih etnografskih pripomočkov. Med je bilo moč tudi kupiti in marsikdo si ga je privoščil ob pogledu na tako bogat izbor. Na področju kmetijstva se bije trd boj za kakovost in obstoj na trgu. ki je vsakdan večji. Tu imajo gotovo pred-nost naši pridelovalci, saj imajo glede na bližino trga sveže pridelke, za ka-terimi ni dolge poti. Kljub temu pa bo v prihodnje potrebno pridelkom po-svetiti še več pozornosti, predvsem videzu in embalaži. Tako kot je ob odprtju rekel občin-ski sekretar za kmetijstvo in prehrano g. Bojan Zajc. je razstava uspela, je prikaz naših velikih dosežkov na po-dročju kmetijstva, ki ga je potrebno negovati, ga ceniti in mu dati vse možnosti za razvoj. EDVARD SVETEK