Slovenci in znanost - Ivanišin, Marko (Teorija in praksa, 2008)
V pričujočem prispevku smo z uporabo podatkov raziskav Slovensko javno mnenje (SJM) in Evrobarometer (EB) poskušali orisati odnos Slovenk in Slovencev (Slovenci) do znanosti in tehnologije. Oris smo naredili na podlagi zaključkov časovnega preseka odgovorov na tista vprašanja, ki so se v identični ali podobni obliki pojavljala v SJM 1987, 1995 in 1999 ter v EB 2005. Prišli smo do dvoznačnih ugotovitev. Na eni strani večina rezultatov anket podpira v (slovenski) znanstveni literaturi prevladujoče mišljenje, da je (slovenska) javnost vedno bolj skeptična do nekdaj absolutne dobroznačnosti znanosti in tehnologije. Po drugi strani pa je nekaj rezultatov, ki zanikajo to trditev in kažejo, da Slovenci vedno bolj zaupamo znanosti (oz. vedno manj veri, občutkom in politiki).
Keywords: Science; Znanost; Technology; Tehnologija; Javnost; Public; Public opinion; Javno mnenje; Slovenci; Slovenes; Slovensko javno mnenje