Avtomatizmi - kolokacije - Logar, Nataša (Jezik in slovstvo, 2023)
V prispevku smo najprej podrobno proučili Koroščevo razumevanje avtomatizmov, nato pa smo njegovo opredelitev tega jezikovnega pojava soočili še s kolokacijami – tako avtomatizmi kot kolokacije so namreč predvidljiva zveza vsaj dveh besed. Ob tem smo se kritično vprašali, ali sodijo med avtomatizme poleg tipov kot poročajo tuji viri, kot smo že poročali in Več o tem na str. X tudi zveze, ki nimajo pomena (1.) sklicevanja na vir novinarjevih informacij, (2.) navezovanja na lastno poročanje in (3.) usmerjanja bralcev po straneh časopisa. Gre za zveze, kot sta npr. posvečati pozornost in ozko grlo v pomenu ?odsek ceste ali situacija, ki povzroča zamude‘, ki so v poročevalstvu prav tako pogoste. V nadaljevanju smo v kratki analizi preverili, ali je 18 primerov avtomatizmov in možnih avtomatizmov, ki smo jih vključili v prvi del razprave, zapisanih tudi v dveh kolokacijskih slovarjih, ter po pregledu še dodatnih za poročevalstvo značilnih zvez z istim jedrom ugotovili, da lahko avtomatizme in možne avtomatizme štejemo tudi med kolokacije. Na koncu so nas kritičen pretres teorije in zgledov; primerjava z značilnostmi kolokacij ter vpogled v slovarja pripeljali do zaključka, da je avtomatizme pojmovno in poimenovalno najbolje v celoti opustiti ter predvidljive zveze besed tudi v poročevalstvu obravnavati kot kolokacije.
Keywords: automations; avtomatizmi; collocations; journalism; kolokacije; Korošec, Tomo; news reporting; novinarstvo; poročevalstvo; referencing; sklicevanje; Slovene; slovenščina; stilistika; stylistics