Lastne delnice ciljne družbe pri javnih prevzemnih ponudbah po slovenskem in nemškem pravu - Arnuš Tabaković, Jasmina (Podjetje in delo, 2014)
Avtorica obravnava institut lastnih delnic ciljne družbe pri javnih prevzemnih ponudbah po slovenski in nemški ureditvi. Poudarek je na organu vodenja ali nadzora ciljne družbe, poslovodstvu, ki je v primeru prevzema izpostavljeno ne le gospodarsko nasprotujočim si interesom, temveč mora upoštevati tudi zakonske dolžnosti. Kljub omejenim možnostim delovanja ob prevzemu,mora poslovodstvo upoštevati interes podjetja ciljne družbe. Nemški WpÜG v 33 določa prepoved oviranja prevzema, medtem kot slovenski ZPre-1 v 47. členu ob taksativno določenih omejitvah dejanj poslovodstva ciljne družbe opredeljuje načelo nevtralnosti. V primeru javne prevzemne ponudbe si poslovodstvo lahko postavi pomembno vprašanje o ravnanju z lastnimi delnicami, ki jih ima v lasti ali jih pridobi ciljna družba. Predstavljena so pravna določila, ki jih mora pri teh odločitvah upoštevati, ter možnosti delovanja in priporočila pri obravnavanju lastnih delnic v okviru javnih prevzemnih ponudb po slovenski in nemški zakonodaji.
Keywords: management; podjetja; pravna ureditev; prevzem; upravljanje; vodenje