Pot zakonodajnega akta z vidika predsedstva Sveta Evropske unije - Pate, Janez (Javna uprava, 2021)
Avtor predstavi pot zakonodajnega akta, v tem primeru predloga Uredbe o evropskem upravljanju podatkov, z vidika predsedstva Sveta Evropske unije in opiše svojo izkušnjo med opravljanjem nalog atašeja na stalnem predstavništvu Republike Slovenije v Bruslju v obdobju predsedovanja Slovenije Svetu EU v letu 2021. Avtor opredeli pojme, kaj pomeni predsedovati Svetu EU in kaj so naloge predsedstva, osemnajst- in šestmesečni program predsedovanja, predstavi delovanje Stalnega predstavništva Slovenije pri EU, pojasni, kaj so Coreper, delovne skupine in pristojni nacionalni organ, ter ob tem opiše delo ekipe, katere član je, ki je pristojna za področje digitalnih dosjejev v okviru delovne skupine za telekomunikacije in informacijsko družbo. Nadaljuje z opisom rednega zakonodajnega postopka na predlogu uredbe, ki se je uspešno končal z dogovorom z Evropskim parlamentom o končni vsebini akta in ki je ključen za razvoj evropskega podatkovnega gospodarstva. Avtor še pojasni, kako so aktualne razmere pandemije covida-19 vplivale na opravljanje njihovega dela med predsedovanjem in sklene s poudarkom na pomembnosti digitalnih orodij, storitev in vsega, kar je povezano z uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij.
Keywords: Council of the European Union; digitalisation; digitalizacija; European Parliament; Evropski parlament; legislation; predsedovanje; presidency; Svet Evropske unije; zakonodaja