Novela za 4-letno strokovno šolo - Žbogar, Alenka (Jezik in slovstvo, 2002)
Model obravnave novele Draga Jančarja Smrt pri Mariji snežni iz istoimenske zbirke, izšle leta 1985 pri Mladinski knjigi, je kot izbirni predlog primeren za zaključni letnik štiriletne srednje strokovne in tehniške šole (v okviru sodobne slovenske pripovedne proze). Prilagojeni so učni cilji, izbor ter šolska interpretacija, osredinjena na doživljanje, interpretativno branje in razumevanje z analizo. Model, ki prinaša tudi delovni in evalvacijski list, se povezuje s poukom zgodovine in terja ponovitev pojmov novela, neposredna in posredna karakterizacija ter dramski trikotnik.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; novela; pouk književnosti; metodika; Jančar, Drago: Smrt pri Mariji Snežni; srednje šole; matura