Prenos znanja v učeči se organizaciji - Meglič, Rok (Revija za ekonomske in poslovne vede, 2021)
Vsakodnevni boj za obstanek na trgu je razlog za razvoj učeče se organizacije. Hitremu tempu življenja in spremembam lahko sledijo le najbolj vzdržljive organizacije. Sprememba klasične organizacije v učečo se organizacijo je dolgotrajni postopek, ki traja več let. Učeča se podjetja se zavedajo, kaj pomeni intelektualni kapital, se pravi znanje zaposlenih, zato iščejo nove načine, kako ravnati z znanjem, ki je tako pomembno kot racionalno razpolaganje z denarjem, človeškimi viri in surovinami. Glavni vir vrednosti podjetja pa predstavljajo zaposleni. S svojo ustvarjalnostjo in mišljenjem delujejo v različnih timih, ki se inovativno prilagajajo spremembam okolja, v katerem delujejo, in omogočajo nenehno učenje ter razvoj. V prispevku smo opredelili pojem učeča se organizacija, predstavili njene značilnosti ter opisali učenje. V nadaljevanju smo predstavili menedžment znanja, znotraj katerega poteka tudi proces menedžmenta znanja, tj. pridobivanja in shranjevanja znanja. V naslednjem poglavju pa je dan poudarek prenosu in uporabi znanja v podjetju. Opisali smo tudi pet načinov prenosa znanja. Ti so: serijski prenos, bližnji prenos, oddaljeni prenos, strateški prenos in strokovni prenos. Nato pa sledijo še spremembe, ki se pojavljajo pri prenosu znanja v učečih se organizacijah.
Keywords: knowledge management; knowledge transfer; learning; learning organization; menedžment znanja; prenos znanja; učeča se organizacija; učenje