Kratka zgodovina vakuumske tehnike - Južnič, Stanislav (Vakuumist, 1999)
Razprava našteva temeljne izboljšave vakuumskih črpalk, merilnikov in drugih sestavnih delov vakuumskih sistemov. Vzporedno z njimi prikazuje področja uporabe vakuumske tehnike in išče vzvode, s katerimi se vakuumska tehnika in njena uporaba medsebojno spodbujata. Opisuje tudi poznavanje, uporabo in poznejše raziskovanje vakuumske tehnologije na Slovenskem.
Keywords: vakuumska tehnika; zgodovinski pregledi