Branje delte Biserne reke s stališča Alda Rossija - Pipan, Tomaž (Urbani izziv, 2008)
Ta članek obravnava Rossijevo metodologijo razumevanja mest na primeru Šenzena, ki se je iz vasi v manj kot 15 letih razvil v sodobno mesto z več kot štirimi milijoni prebivalcev. Avtor članka upošteva temeljne instrumente teorije, ki jo je Rossi predstavil v svoji knjigi The Architecture of the City (L'architettura della citta), ter jih sistematično uporabi in preizkusi na primeru obravnavanega mesta. Tako naredi kritično oceno metodologije in predlaga možne spremembe.
Keywords: Biserna reka; Kitajska; Rossi, Aldo; Šenzen; urbanism; urbanistični razvoj; urbanizem