Spoštovanje načel zaščite narodnih manjšin na področju šolstva kot pogoj za polnopravno članstvo v EU - Brezigar, Sara (Teorija in praksa, 1999)
POVZETEK: Evropska unija je pridruženim članicam postavila določene politične in ekonomske pogoje za polnopravno članstvo. Med t.i. politične kriterije je uvrstila tudi zaščito manjšin kot dejavnik stopnje demokratičnosti pridružene države in posredno tudi šolstvo kot osrednje sredstvo za zaščito manjšin. Madžarska, Poljska in Slovaška so na svoji poti k EU ubrale različne strategije reševanja vprašanja šolstva manjšin. Madžarska in Poljska sta - sicer vsaka na svoj način, ki ustreza njuni različni državni etnični sestavi - krenili po poti zaželene stopnje zaščite manjšin. Republika Slovaška pa se je odpovedala sprejemljivi stopnji zaščite manjšin v korist gradnje nacionalne države. Zaradi tega Slovaška ne izpolnjuje političnih kriterijev za vstop v EU.
Keywords: narodne manjšine; zaščita manjšin; Hungary; Madžarska; Poland; Poljska; Slovaška; pravno varstvo; school; šolstvo