Vključenost staršev v trenažni in tekmovalni proces mladih športnikov - Kopše, Eva Ivana (Šport (Ljubljana), 2023)
Namen študije je bil raziskati vključenost staršev v trenažni in tekmovalni proces pri mladih športnikih med 14. in 19. letom ter jo primerjati glede na starost, spol in vrsto športa. V študijo je bilo vključenih 281 mladih športnikov (188 žensk in 93 moških). Vključenost staršev smo ugotavljali z vprašalnikom PISQ (angl. Parental Involvement in Sport Questionnaire) razdeljenim na tri sklope, ki zajemajo aktivno vključenost, pogostost pohval in izkazanega razumevanja ter vedenjske vzorce staršev. Naše ugotovitve kažejo, da je vključenost staršev v trenažni in tekmovalni proces mladih športnikov najvišja pri izkazovanju pohval in razumevanja, zmerna pri aktivnem vključevanju in nizka pri vedenjskih vzorcih staršev. Med spoloma statistično značilnih razlik v stopnji vključenosti nismo ugotovili (p = 0,092 pri vedenjskih vzorcih, p = 0,236 pri pogostosti pohval in izkazanega razumevanja, p = 0,332 pri aktivni vključenosti). Vedenjski vzorci in pogostost pohval se med individualnimi in ekipnimi športi niso statistično značilno razlikovali (p = 0,734; p = 0,318), medtem ko je bila aktivna vključenost staršev pri individualnih športih statistično značilno višja v primerjavi z ekipnimi športi (p < 0,05). Prav tako nismo ugotovili statistično značilne korelacije med starostjo športnikov in vedenjskimi vzorci staršev (r = 0,078; p = 0,194), pogostostjo pohval staršev (r = 0,013; p = 0,824) ter aktivno vključenostjo staršev (r = 0,078; p = 0,191). Rezultati kažejo, da je vključenost staršev glede na Hellstedtov model ustrezna, vendar so potrebne dodatne študije, ki bodo naše ugotovitve potrdile.
Keywords: mladi športniki; starši; šport; študije; tekmovanja; trenažni proces