Gospodarska (st)rast - Gregorčič, Marta (Teorija in praksa, 2009)
Besedilo analizira politike posebnih ekonomskih con, ki se vse bolj uveljavljajo kot strategije gospodarskega razvoja v večini držav sveta. Argumentacija pojasnjuje preslikavo kitajskega gospodarskega modela na Indijo ter socialna in okoljska tveganja, ki jih prinašajo učinki liberalizacije. Raziskava uporablja kvantitativne podatke statističnih centrov in mednarodnih organizacij ter kvalitativne izsledke terenskega raziskovanja, ki ga je avtorica opravila med avgustom in novembrom 2007 v Indiji. Analiza dokazuje, da gospodarska (st)rast, ki ni vpeta v širše strategije razvoja, prinaša visoka tveganja, ki resno posegajo v kvaliteto življenja sedanjih in prihodnjih generacij.
Keywords: Economic growth; Ekonomska rast; Ekonomske cone; Economic zones; Risk; Tveganje; natural environment; Okolje; Environment; Družbeni vidik; Social aspects; India; Indija; Kitajska; China; ekonomski razvoj