Pripovedništvo praznine - Vogrinčič, Ana (Primerjalna književnost, 2003)
Besedilo v okviru obravnave segmenta sodobnega ameriškega romanopisja, znanegakot blank fiction - oznako prevajamo s sintagmo pripovedništvo praznine - osredotoča na enega najreprezentativnejših romanov tega tipa, Ameriški psiho Bretta Eastona Ellisa (American Psycho, 1991). V njem razčlenjuje manifestacije potrošništva, kot se kažejo predvsem na ravni romaneskne pripovedi, ki junaka vsebinsko in formalno postavlja v vlogo absolutnega potrošnika. Prispevek ob primerih pokaže na Ellisove specifične narativne postopke, ki osrednjega akterja reducirajo na raven retoričnega sredstva, in na tej osnovi razvija tezo o popolni skonstruiranosti in posledično ne(z)možnosti junakovega tudi zgolj fikcijskega obstoja.
Keywords: Ellis, Brett Easton; pripovedništvo; potrošništvo; pripovedništvo praznine; American literature; ameriška književnost