Synthesis, characterization and sensing application of a solid alum/fly ash composite electrolyte - Sachdeva, Amit (Materiali in tehnologije, 2013)
Pripravljen in karakteriziran z različnimi tehnikami je bil nov kompozitni sistem iz poceni kalijevega galuna in letečega pepela. Za meritve prevodnosti je bila uporabljena kompleksna impedančna spektroskopija. Opaženo je bilo maksimalno povečanje prevodnosti zaradi dodatka letečega pepela pri razmerju sestave 65 : 35. Maksimum prevodnosti lahko razložimo s teorijo pronicanja. Infrardeča spektroskopija (IR) in rentgenska difrakcija (XRD) sta potrdili kompozitno osnovo vzorcev. Vrstična elektronska mikroskopija (SEM) je pokazala homogeno mešanico kompozitnih materialov, ki je ključna za povečanje prevodnosti. Na osnovi sestave z največjo prevodnostjo je bil izdelan senzor vlage, ki je pokazal dobro občutljivost.
Keywords: kompoziti; prevodnost; kalijev galun; pepel; preiskava materiala