Moč in nemoč v stanovanjskem okolju - Mandič, Srna (Teorija in praksa, 2016)
V članku obravnavamo vprašanje, kako stanovalci večstanovanjskih stavb obvladujejo skupne zadeve in dosegajo spremembe v zaželeni smeri. Kot izhodišče uporabljamo konceptualni okvir opolnomočenja, ki izpostavlja vlogo povezovanja kot vira moči za spreminjanje in katerega elemente uvodoma predstavimo. Z bivariatno in regresijsko analizo podatkov, pridobljenih z anketiranjem naključnega vzorca stanovalcev v večstanovanjskih stavbah v Ljubljani, ugotavljamo, kakšni so viri in naravnanost za reševanje spornih vprašanj, kolikšen je občutek opolnomočenosti med stanovalci in kateri dejavniki k temu največ prispevajo. Analiza kaže, da na opolnomočenost bolj kot tradicionalni viri moči, npr. stratifikacijske značilnosti, vplivajo viri moči, značilni za koncept opolnomočanja, v prvi vrsti pozitivne dotedanje izkušnje in pozitivna naravnanost do možnosti spreminjanja, kar pritrjuje t. i. hipotezi o "naučenem upanju".
Keywords: Connection; Group homes; opolnomočenje; Povezanost; povezovanje; Slovenia; Slovenija; Stanovalci; Stanovanjske skupine; Tenant; večstanovanjske zgradbe