Cultural events as tools of developing sustainable tourism in rural areas - the case of Sevnica in Slovenia - Potočnik Topler, Jasna (Annales. Series historia et sociologia, 2021)
Članek osvetljuje kulturni turizem kot eno najboljših praks, ki lahko s kulturnimi dogodki učinkovito pripomore k razvoju trajnostnega turizma. Ker je vsaj določena oblika kulture prisotna v vsaki vasi, majhne destinacije pomembne priložnosti za razvoj trajnostnega turizma iščejo v organizaciji kulturnih dogodkov, kar vodi ne zgolj k večji opaženosti skupnosti, in znamčenju kraja kot kulturne destinacije, ampak v nadaljevanju tudi do različnih poslovnih priložnosti in splošnega razvoja lokalnih skupnosti. Cilj članka je na primeru Sevnice, ki je primer podeželske destinacije v slovenskem Posavju, pokazati, da je v razvoju kulturnega turizma na osnovi kulturne dediščine veliko priložnosti. Prav kulturni dogodki namreč v Sevnico privabljajo obiskovalce in so zato tudi pomembni generatorji turizma, večje prepoznavnosti skupnosti in orodje za ohranjanje tradicij v Sevnici. Pomagajo ustvarjati kulturne, družbene in gospodarske koristi, lahko pomagajo pospeševati obnovo mest ali podeželja, imajo potencial vplivati na podobo območja in njegovo prepoznavnost. Seveda pa je treba, ko gre za razvoj turizma na podeželju, z naravnimi viri in danostmi ravnati posebej skrbno. Ob tem je pri oblikovanju razvojnih strategij ključno sodelovanje lokalnih društev, podjetnikov, kmetov, kulturnih ustanov in lokalne politike ter upoštevanje medsebojnih želja in potreb, kar prispeva k razvoju takšne vrste turizma, ki je v interesu večine, turisti pa se med domačini počutijo dobrodošle. Vloga kulturnih dogodkov se kaže v tem, da turiste pripeljejo v manj obiskane kraje, širijo sezonskost turizma v regiji in po njej razporedijo denarni tok, povečajo možnosti za polno zaposlitev domačinov, podaljšajo bivanje turistov na destinaciji, povečajo potrošnjo obiskovalcev v regiji, izboljšajo ozaveščenost o destinaciji in okrepijo solidarnost skupnosti ali državljanski ponos. Med drugim so tudi orodje za promocijo turizma, upravljavci destinacij ali posameznih znamenitosti pa jih uporabljajo kot del svoje tržne strategije. Seveda pa je vedno in povsod nujno upoštevati, da mora tudi razvoj kulturnega turizma težiti k povečanju koristi za lokalno okolje, lokalno kulturo in dediščino ter k zmanjšanju negativnih vplivov, saj v nasprotnem primeru ne moremo govoriti o trajnostnih oblikah turizma, ki so edine sprejemljive za slovenske podeželske destinacije, kakršna je Sevnica, ki jo v članku analiziramo.
Keywords: cultural events; cultural tourism; kulturna dediščina; kulturne prireditve; kulturni turizem; local stakeholders; preserving heritage; Sevnica; Slovenia; Slovenija; sustainable tourism; trajnostni turizem