Melancholia as method - Vrtačič, Eva (Teorija in praksa, 2026)
Članek interpretira Sclavijev strip Dylan Dog v kontekstu melanholičnega preiskovanja. Melanholična epistemologija Dylana Doga, spoznavni način, utemeljen na ponavljanju, ambivalenci in izgubi, mu daje skoraj metafizično lucidnost. Njegovo notranje stanje se uteleša v melanholični metodologiji, hermenevtiki izgube, ki se aktivno upira razrešitvi in dedukciji. V stripu grozljivo deluje kot jezik žalovanja, v katerem pošasti poosebljajo nerazrešene kolektivne izgube in strukturne neuspehe pozne modernosti. Dylanovo etično vztrajanje predstavlja radikalno prakso politične eksistence, ki se zoperstavlja sistemskemu zastoju.
Keywords: Črni humor (književnost); Dylan Dog; groza; horror; melancholic epistemology; melancholic methodology; melanholična epistemologija; melanholična metodologija; mourning; Stripi; žalovanje