Arhitekturna dimenzija dela na daljavo - Kovačič, Iztok (Urbani izziv, 2005)
Računalnik je sestavni del bivalnega okolja. Z uvedbo moderne informacijske inkomunikacijske tehnologije znotraj delovnih procesov se spreminja organizacija pisarniškega dela, kar vpliva na potrebne prostore ter posledičnona zasnovo poslovnih zgradb. Neodvisnost, ki jo prinaša razvoj vednonovih, vedno bolj izdelanih, sofisticiranih in mobilnih pridobitev informacijske in komunikacijske revolucije, omogoča poleg dela v pisarni tudi delo na domu, v vlaku, hotelu ali celo na plaži, travniku, v parku. Poimenujemo ga delo na daljavo. Ena od novejših različic tega tipa prinaša kombinacijo dela v pisarni in na domu. Gre za koncept deljene pisarne, kjer zaposleni večino samostojnega dela opravijo doma, medtem ko se v pisarno odpravljajo zgolj za sestanke, posvete in druge oblike skupinskega dela. Pisarniška poslopja prihodnosti bodo zato v prvi vrsti namenjena delovnim procesom, pri katerih bosta potrebna skupno delovanje in usklajevanje, kar najbi utrjevalo medsebojno zaupanje in občutek za skupnost. To bodo kraji spoznavanja in komuniciranja, kjer se ljudje srečujejo in izmenjujejo svoja mnenja. Arhitektura tako dobiva katalitično funkcijo povezovanja.
Keywords: architecture; arhitektura; delo na daljavo; informacijska tehnologija; information technology; organizacija dela; pisarne; poslovne zgradbe; projektiranje