A sample based membership analysis of sports clubs in Slovenia - Šugman, Rajko (Kinesiologia Slovenica, 2003)
Podlaga za ta prispevek je študija 'Vzorčna analiza števila in strukture članstva osnovnih športnih organizacij po posameznih športnih panogah v Sloveniji' (Šugman, 1999a). Med bazične spremenljivke je bilo uvrščenih 14 socialno-demografskih spremenljivk, s pomočjo katerih je bilo mogoče ugotoviti število članstva v društvih in tudi vlogo, ki jo imajo posamezni člani pri svojem delovanju. Osnovne podatke smo pridobili s pomočjo anketiranja. Anketiranje je bilo opravljeno v obdobju od 1. 2. 1998 do 1. 3. 1999. Skupaj smo odposlali 1130 anketnih vprašalnikov. Odgovorilo je 737 društev iz 51 športnih panog, kar predstavlja 65,2 odstotka možnih odgovorov. Rezultati raziskovanja so pokazali veliko razliko v obsegu in tudi strukturi članstva slovenskih športnih klubov. Na eni strani so klubi s komaj 10 člani, na drugi pa klubi s tri tisoč člani. Približno 40 % klubov je imelo v svojem članstvu tudi kategorizirane športnike. V študiji so predvsem podrobno analizirani trenerji in sicer profesionalni in tisti z amatersko izobrazbo. V približno 60 % klubov so delovali tudi najmanj en sodnik, en organizacijski in en tehnični sodelavec. Namen tega prispevka je prikazati značilnosti slednjih: sodnikov, tehničnih delegatov, organizacijskih in tehničnih delavcev, o katerih prav za prav vemo zelo malo.
Keywords: kadrovska politika; kultura športa; organiziranost; raziskave; struktura; šport; športna društva; športne organizacije; športne panoge