Povezave med tradicionalno in digitalno arhivsko teorijo in prakso: preteklost, sedanjost in prihodnost arhivskega gradiva kot (ne)obstojnega kemičnega gradiva – umazanija, vlaga, temperatura v lovu na arhivsko gradivo - Lavrenčič, Aleksander (Atlanti, 2023)
Metodologija: Namen prispevka je pokazati kako pomembna je skrb za materialno varstvo arhivskega gradiva. Metoda: Uporabili smo staro indijansko legendo kot didaktični pripomoček za razumevanje vpliva umazanije, vlage in visoke temperature na propadanje filmskega arhivskega gradiva. Primerjali smo prispevke različnih avtorjev in strokovnjakov s področja materialnega varstva filmskega gradiva, pregledali poročila in opravljene raziskave. Opravili smo intervju z zaposlenim v televizijskem arhivu. Rezultati: Zgodbi o lovu na medveda na daljnem severu smo dodali prispodobe. Medved predstavlja arhivsko gradivo, lovci pa umazanijo, vlago in visoko temperaturo. Arhivsko gradivo je bolje zaščiteno v čistem, hladnem in suhem okolju. Pri izobraževanju arhivistov si lahko pomagamo z zgodbami, ki pomagajo, da lažje pojasnimo problem varne filmske hrambe. Zaključek: Ko problem hrambe razumemo, vedno kako ravnati z gradivom. Zgodbe so dober didaktični pripomoček za lažje razumevanje varne hrambe filmskega gradiva. Pomagajo nam razložiti tudi nevarnosti, ki grozijo arhivom zaradi globalnega segrevanja in spreminjanja okolja. Z digitalizacijo gradiva smo poskrbeli za varnejšo hrambo izvirnikov in za lažji dostop do gradiva. Poskrbeti pa moramo še za varno hrambo izvirnikov.
Keywords: archives; archivi; archivi audiovisivi; arhivi; audio-visual archives; avdiovizualni arhivi; chemical deterioration; deterioramento chimico; digitalizacija; digitalizzazione; digitisation; formazione; izobraževanje; kemična degradacija; training