Opredelitev poučne knjige za otroke in mladino in lastnosti dobre poučne knjige - Bilban, Tina (Šolska knjižnica, 2014)
Delitev na poučne knjige in leposlovje predstavlja osnovno delitev knjig na področju otroške in mladinske literature. Poučno knjigo bi lahko definirali kot knjigo za otroke in mladino, ki primarno izhaja iz dejanskih dejstev o našem okolju in nas samih. Podajanje informacij ni podrejeno literarni obdelavi, glavni vzgib poučne knjige pa je informiranje, lahko tudi motiviranje, torej predvsem poučevanje. Poučna knjiga je knjiga na preseku med umetnostjo, znanostjo (oziroma stroko) in pedagogiko. To pa določa tudi glavne lastnosti dobre poučne knjige, katerih analiza temelji predvsem na večletnem delu in izkušnjah strokovnega odbora Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig. Le-te so: zaokroženost tematike in usmerjenost k enotni starostni skupini, kritični pretres uporabljenih podatkov in virov, dobra razlaga, ki je hkrati razumljiva in točna ter kvalitetno oblikovanje z estetskimi in hkrati nazornimi ilustracijami, shemami in interaktivnimi orodji. Zato je nujno, da pri izdelavi poučne knjige sodelujejo strokovnjaki z različnih področij in s tem mladim bralcem omogočijo kvalitetno prehajanje med svetovi.
Keywords: branje; leposlovje; mladinska književnost; otroška književnost; poučne knjige; založništvo