Kvote za uravnoteženo zastopanost spolov v organih gospodarskih družb - Kresal, Barbara (Podjetje in delo, 2013)
V Evropski uniji je delež žensk kot članic organov vodenja in nadzora največjih gospodarskih družb, ki kotirajo na borzi, v povprečju le okrog 16 odstotkov. Ženske se soočajo s tako imenovanim steklenim stropom, ki jim preprečuje, da bi zasedle visoke vodstvene položaje in pomembne položaje odločanja v gospodarstvu. Uravnotežena zastopanost spolov v organih gospodarskih družb je eden od instrumentov za zagotavljanje večje de facto enakosti med ženskami in moškimi, prav tako pa naj bi prispevala k večji gospodarski uspešnosti podjetij. Prispevek analizira predlog direktive o zagotavljanju uravnotežene zastopanosti spolov med neizvršnimi direktorji družb, ki kotirajo na borzi, in s tem povezanih ukrepih, ki ga je Evropska komisija sprožila novembra 2012.
Keywords: direktive; enakost spolov; European Union; Evropska unija; gender equality; gospodarske družbe; man; moški; pravna ureditev; uprava; vodenje; woman; ženske