Ustavne omejitve in prepovedi zakonodajnega referenduma - Kaučič, Igor (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2014)
S spremembo 90. člena Ustave Republike Slovenije so bile po zgledu ustav primerljivih evropskih držav tudi pri nas uvedene omejitve in prepovedi zakonodajnega referenduma. Tega ni več dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč; o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna; o zakonih o ratifikaciji mednarodnih pogodb in o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost. Odložitev sprejema takih zakonov in zlasti njihova zavrnitev na referendumu bi pomenila resno oviro za delovanje države oziroma za izvrševanje njenih temeljnih funkcij, zlasti pri sprejemanju nujnih zakonskih ukrepov. Omejitve in prepovedi referendumskega odločanja so značilne zlasti za ureditve, kjer lahko referendum zahtevajo volivci. V sistemih, kjer je referendum v rokah parlamentarne večine, je potreba po izrecno določenih prepovedih bistveno manjša ali celo odveč, saj parlament samostojno presoja primernost referendumskega odločanja o takih zakonih.
Keywords: democracy; demokracija; referendum; pravna ureditev; ustave; človekove pravice; human rights