Zdravljenje sarkopenije in sarkopenične debelosti pri starejših - Bračič, Mitja (Šport (Ljubljana), 2024)
Sarkopenija, znana tudi kot mišična atrofija, je dolgotrajna bolezen v sodobni geriatriji in pomeni progresivno, sistemsko zmanjšanje mišične mase, mišične moči in fiziološkega delovanja skeletnih mišic. Kakovost in delovanje skeletnih mišic s staranjem upadata, tako so študije dokazale, da se bo masa skeletnih mišic po 50. letu zmanjšala za 1–2 % na leto, moč skeletnih mišic pa za 1,5 % pri starosti 50–60 let, kar vodi v sarkopenijo. Sarkopenična debelost je opredeljena kot pojavnost povečane odvečne maščobne mase in sarkopenije (zmanjšane mase skeletnih in s tem zmanjšane moči mišic) ter je pomemben dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni (ateroskleroza, odpoved delovanja srca), zlasti pri starostnikih. Izboljšanje ravni telesne dejavnosti je postalo pomemben del strategije obvladovanja kroničnih bolezni pri starejših. Redna vadba lahko izboljša telesno delovanje, zaradi nje se povečata mišična masa in moč, izboljša se kakovost življenja, zmanjšajo simptomi depresije in okrepi duševno zdravje. Poleg tega ne pooseblja le zdravega življenjskega sloga starejših, temveč pomeni tudi pomemben ukrep za države po svetu, da se aktivno spopadejo z izzivi, povezanimi s staranjem prebivalstva. Zdravljenje sarkopenije in sarkopenične debelosti vključuje kombinacijo sprememb življenjskega sloga s poudarkom na telesni vadbi, prehranjevalnih vzorcih in spremembi načina razmišljanja (življenjski slog, duhovno zdravje, čustvena stabilnost).
Keywords: active aging; aging; aktivno staranje; elderly; sarcopenia; sarcopenic obesity; sarkopenična debelost; sarkopenija; sport; staranje; starejši odrasli; starostnik; strength training; šport; vadba za moč