Geomorfološke značilnosti Tržaškega zaliva in obrobja - Orožen Adamič, Milan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Tržaški zaliv je plitvo robno morje, skrajni severni del Jadrana, ki je s treh strani omejen s kopnim. Ker je v njem razmeroma malo vode, manj kot v kakšnem velikem jezeru je izjemno občutljiv na ekološke spremembe. Geomorfološka dejstva nas opozarjajo na to, da so možnosti rabe zelo omejene. V prihodnje bo potrebno zelo skrbno, pretehtano in uravnoteženo ravnanje z naravnimi danostmi. Danes se zdi, da se ob umanjkanju dolgoročne razvojne vizije tega ne zavedamo dovolj.
Keywords: Adriatic Sea; geomorfologija; geomorphology; Gulf of Trieste; Jadransko morje; morsko dno; podvodni relief; Slovenia; Slovenija; Tržaški zaliv