Slovenščina v evropskem Babilonu - Stritar, Mojca (Jezik in slovstvo, 2011)
Prispevek predstavlja opis jezikovnega položaja slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu v letih 2004-2009. Rezultati, ki temeljijo na intervjujih, opravljenih s poslanci leta 2007, kažejo, da je slovenščina sicer eden od 23 uradnih jezikov Parlamenta, vendar sta tolmačenje in prevajanje vedno zagotovljeni predvsem v simbolno najpomembnejših položajih, na delovnih srečanjih pa sta manj pogosti. Zato je za poslance nujno znanje tujih jezikov, predvsem angleščine, nemščine in francoščine. Ne glede na to vsi slovenski evroposlanci podpirajo obstoječo večjezično ureditev.
Keywords: Slovene; slovenščina; raba jezikov; translation; prevajanje; interpretation; tolmačenje; uradni jeziki; znanje tujih jezikov; slovenski poslanci; Evropski parlament; 2004-2009