Javno mnenje in migracije - Zavratnik, Simona (Teorija in praksa, 2017)
Besedilo obravnava odzive javnosti na družbene krize, pri čemer nas zanimajo morebitne razlike med stališči do migracijskih kriz in ekonomske krize. Na osnovi empiričnih rezultatov Slovensko javno mnenje - Evropska družboslovna raziskava analiziramo stališča javnosti do migracij v obdobju med letoma od 2002 do 2016 (ali 2014). Namen je skozi interpretacijo razlik med posameznimi merjenji podati del odgovora na vprašanje, kako veliki dogodki, kot sta gospodarska recesija (2008) in t. i. "begunska/migracijska kriza" (2015; 2000/2001), vplivajo na oblikovanje javnega mnenja. Analiza potrjuje korelacijo med političnim diskurzom in javnomnenjskimi odzivi na migracije, prav tako se potrjuje navidezen paradoks deklarirane splošne podpore migrantom, ki pa upade s prostorsko prisotnostjo migrantov na "naši meji"/"našem ozemlju". V zaznavah javnosti beležimo sovpadanje politik klasifikacij kot enega osrednjih mehanizmov javnih migracijskih politik.
Keywords: Begunci; Economic crisis (2008); ekonomska kriza; Gospodarska kriza (2008); International migration; Javno mnenje; Mednarodne migracije; migracije; Public opinion; Refugees; trajnostni razvoj