(Post)suvereni diskurzi državljanske vzgoje - Bezjak, Simona (Šolsko polje, 2011)
Članek predstavlja konceptualno in teoretsko ogrodje za analizo diskurzov, ki danes v globaliziranem svetu oblikujejo pomene državljanstva, državlj anske vzgoje in učnega načrta za državljansko vzgojo. Opisujemo različne pomene teh diskurzov znotraj sistema modernih suverenih držav in razvijamo razumevanje novih diskurzov, ki so nastali znotraj dinamike med globalizacijo in državljanstvom. Pokažemo, da najnovejši razvoj diskurzov državljanske vzgoje kaže premestitev od nacionalnih h globalnim ali postsuverenim koncepcijam. Novi diskurzi vsebujejo idejo, da mora biti državljanska vzgoja konceptualizirana znotraj globalnega konteksta in da potrebujemo novo razumevanje učnega načrta za državljansko vzgojo, ki ustreza sodobnim družbenim, političnim in gospodarskim realnostim. Namen članka je analiza rabe nasprotujočih si novih in starih diskurzov v sodobnem učnem načrtu za državljansko vzgojo, še posebej v Sloveniji. Razprava se zaključi z nekaterimi konceptualnimi, teoretskimi in pedagoškimi predlogi za oblikovanje globalnega ali postsuverenega učnega načrta državljanske vzgoje.
Keywords: teorija diskurzov; theory of discourses; citizenship; državljanstvo; citizenship education; državljanska vzgoja; učni načrti; citizenship education curriculum; globalizacija; globalization