Zdravniška napaka in odškodninska odgovornost zaradi izgube priložnosti - Varanelli, Luigi (Podjetje in delo, 2024)
V prispevku sta obravnavana odškodnina zaradi izgube priložnosti zaradi zdravniške napake in vprašanje njene kompatibilnosti z materialnopravnim in procesnopravnim slovenskim sistemom. Po obravnavi sodobnega koncepta vzročne zveze, ki temelji na znanstvenih in statističnih zakonitostih in na teoriji verjetnosti, se poraja vprašanje izgube priložnosti in možnosti uveljavitve odškodnine. Avtor zagovarja stališče, da je izguba priložnosti zaradi medicinske napake kršitev osebnostne pravice, zaradi česar bi bil oškodovanec upravičen do ustrezne odškodnine v skladu z določilom 179. člena OZ.
Keywords: izguba priložnosti; nepremoženjska škoda; odškodnina; vzorčna zveza; zdravniške napake