Mati naša, daj nam danes naš vsakdanji kruh! - Smerdel, Inja (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2002)
V uvodnem delu razprave so pojasnjeni vzroki in začetki raziskave o žrmljah v severovzhodni Sloveniji. Soočenju z etnološko in pogledu v arheološko raziskanost žrmelj na Slovenskem sledi bežno srečanje z geografsko, historičnoin kulturno podobo mlinov na Slovenskem ter z njihovo raziskanostjo. V osrednjem delu besedila je iz drobcev dostopnih virov in terenskih zapisov sestavljena podoba izdelovanja žrmelj v kamnolomih pod Donačko goro in v Rifniku. Tej sledi analiza ženskih pripovedi o mestu žrmelj v vsakdanjem ciklusu pripravljanja hrane, skrbi za kruh. Študijo sklenejo strnjena spoznanja in premišljanja o pomenu žrmelj - stoletja simbolnega predmeta avtarkije - ter o večni in globalni povezavi te kulturne sestavine z žensko. Utemeljena je asociativna besedna zveza "žrmlje-kruh-revščina-ženske".
Keywords: ethnology; etnologija; žito; mlini; žrmlje; kamnoseki; kamnolomi; kruh; woman; ženske; Slovenia; Slovenija