»Hodim nekam svoja pota.« - Pompe, Gregor (Muzikološki zbornik, 2024)
Predmet analize so simfonična dela Vladimirja Lovca, ki sicer ne predstavljajo osrednjega dela skladateljevega opusa, gotovo pa odsek, ki kaže splošne skladateljeve estetske in poe-tološke značilnosti. V estetskem pogledu je avtor zavezan tradicionalnemu izrazu, ki pa ga skuša mestoma eklektično dopolnjevati še z drugimi slogi preteklosti. Pri tem se kot posebej izstopajoče pokaže, da avtor, kljub raznolikim slogovnim impulzom, zelo pogosto sledi lastnim oblikovalnim postopkom, torej poetološkim načelom, ob katerih se zazdi, da je potrebno Lovčev opus motriti v njegovem odnosu do evropskega in slovenskega modernizma.
Keywords: 20. st.; 20th Century; glasbene analize; Lovec, Vladimir; Modernism; modernizem; music analysis; Neo-classicism; neoklasicizem; Slovene music; slovenska glasba