Neoklasična in postkeynesijanska teorija vedenja potrošnika - Lah, Marko (Teorija in praksa, 1993)
Neoklasična teorija vedenja potrošnika sloni na načelu indiference potrošnika. "Neoklasični potrošnik" je pripravljen substituirati in kompenzirati svoje potrebe in želje, kar implicira, da struktura njegovih potreb ni trdna. Temu nasprotno pa sodobna postkeynesijanska teorija izhaja iz relativne trdnosti potreb potrošnika, ki določa temeljne "grozde" potreb. Substitucijsko/kompenzacijsko načelo - tako pomembno pri določanju ravnotežja potrošnika v neoklasični teoriji - lahko deluje le znotraj grozdov, ne pa tudi med njimi. Določanje neoklasičnega ravnotežja potrošnika je pravzaprav nepotreben problem, pomembnejša je teorija izbire (znotraj grozdov potreb). V tem je postkeynesijanska ekonomska teorija tudi združljiva z marketinškimi pragmatičnimi pojasnjevanji vedenja potrošnika.
Keywords: potrošniki; potrošništvo; ekonomske teorije; tržne raziskave; trženje; teorije