Nestrankarski kandidati in liste na lokalnih volitvah v obdobju 1994-2010 - Haček, Miro (Teorija in praksa, 2011)
Prispevek analizira enega manj raziskanih političnih fenomenov, ki se pojavljajo v obdobju od slovenske osamosvojitve naprej, in sicer vedno večjo uveljavitev nestrankarskih kandidatov in list, v medijih pogosto imenovanih tudi neodvisni kandidati in liste. V prispevku smo na osnovi analiz rezultatov zadnjih petih lokalnih volitev ugotovili, da ima fenomen uspešnosti nestrankarskih kandidatov in list na lokalni ravni oblasti vsaj trojni izvor, in da vsi trije dejavniki vplivajo na uspešno pojavnost tovrstnih kandidatov ter list na lokalnih volitvah. Ob tem smo si zastavili tudi vprašanje, ali gre pri nestrankarskih kandidatih in listah dejansko za pojav proti ter v kolikšni meri so nestrankarski kandidati in liste tudi dejansko neodvisni
Keywords: Kandidati za volitve; Political candidates; Local elections; Lokalne volitve; Slovenia; Slovenija; volitve; election; kandidati; nestrankarski kandidati