Odnos in stališča zdravstvenih delavcev do darovanja organov po smrti ter donorske in transplantacijske dejavnosti v Sloveniji - Uštar, Barbara (Teorija in praksa, 2024)
Zdravstveni delavci so v sistemu donorske in transplantacijske medicine (DTM) ključni ne le za izvajanje medicinskih postopkov, ampak lahko njihov odnos do darovanja organov po smrti vpliva na pripravljenost ljudi za darovanje organov po smrti, kar je prvi pogoj za izvajanje dejavnosti. Prispevek predstavlja izsledke kvalitativne analize poglobljenih intervjujev z zdravstvenimi delavci, neposredno vključenimi v donorsko in transplantacijsko medicino. Prikazuje raznolikost stališč in odnosov zdravstvenih delavcev do te specifične veje medicine, ključne ugotovitve pa opozarjajo na posebnosti in morebitne ranljivosti slovenskega sistema donorske in transplantacijske dejavnosti, potencial formaliziranega vključevanja različnih zdravstvenih profilov v sistem DTM, prevpraševanje obstoječega sistema soglasja za darovanje organov po smrti v Sloveniji ter pomanjkljivosti pri izobraževanju zdravstvenih delavcev o donorski dejavnosti.
Keywords: attitudes; darovanje organov po smrti; deceased organ donation; donor medicine; donorska medicina; healthcare workers; odnos do darovanja organov; organ transplantation; presaditev organov; Presaditev organov, tkiv itd.; transplant medicine; transplantacijska medicina; Zdravnik in bolnik; zdravstveni delaci; zdravstveni delavci