Vloga učiteljev športne vzgoje pri zagotavljanju prve pomoči v osnovi šoli - Slabe, Damjan (Šport (Ljubljana), 2019)
Osnovne šole so okolje, kjer kljub zagotavljanju preventivnih ukrepov obstaja tveganje za nezgode otrok. Poškodbe so povezane predvsem s športno dejavnostjo. Namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je vloga učiteljev športne vzgoje pri zagotavljanju prve pomoči (PP) v osnovni šoli. Podatki so bili zbrani z anketnim vprašalnikom v šolskem letu 2018/19. Anketo je izpolnilo 257 učiteljev športne vzgoje na osnovnih šolah po Sloveniji. Ti menijo, da morajo biti od vseh zaposlenih v šoli prav oni najbolj usposobljeni za dajanje PP. Skoraj vsi anektirani so se v preteklem šolskem letu srečali s primerom odrgnine, skoraj polovica tudi z alergijo. Anketirani svoje teoretično in praktično znanje PP najvišje ocenjujejo v povezavi z ukrepi pri zvinu gležnja (lažja poškodba), najslabše pa v povezavi s poškodbo hrbtenice (težja poškodba). Večina (93 %) anketiranih učiteljev športne vzgoje bi se v prihodnosti udeležila usposabljanja iz PP, kar kaže na njihovo visoko motiviranost za obnavljanje znanja PP. Na osnovi odgovorov sklepamo, da imajo učitelji športne vzgoje zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju PP v osnovni šoli. Ob nezgodi učenca v šoli so ključni, vendar ne edini dajalci PP.
Keywords: first aid; injury; physical education teacher; poškodbe; prva pomoč; pupils; učenci; učitelji športne vzgoje