Analize in problemi prostorskega razvoja za planiranje omrežij družbene in gospodarske infrastrukture na ravni države - Gulič, Peter (Urbani izziv, 2000)
Najpomembnejši programi Evropske unije zadevajo transportne mreže, bolj natančno evropsko mrežo železnic velikih hitrosti in hitrih prog ter reorganizacijo letalskih transportov. V območju severnega dela EU smo tako priča intenzivnemu planiranju, projektiranju in gradnji osnov, ki povezujejo relacije mobilnosti obsežnih teritorialnih bazenov in internacionalnih destinacij in ki usmerjajo promet tudi globalnih ekonomij. Ta izhodišča so osnova za analizo opredelitev potreb pri usmerjanju strategije prostorskega razvoja Slovenije ter razumevanja prostorskih razvojnih problemov pred oblikovanjem prioritet.
Keywords: Europe; European Union; Evropa; Evropska unija; infrastructure; infrastruktura; promet; prostorski razvoj; prostorsko planiranje; Slovenia; Slovenija; spatial planning