Izkazana raven bralne pismenosti in šolski uspeh - Doupona Horvat, Marjeta (Šolsko polje, 2006)
Bralni dosežek pri devet do desetletnih otrocih, kot smo ga izmerili pri Mednarodni raziskavi bralne pismenosti PIRLS 2001 je močno povezan z družinskim dohodkom. Enako velja za šolski uspeh. Višji ko je dohodek družine,boljši so tako bralni dosežek kot tudi splošni učni uspeh in ocena prislovenščini. V članku se ukvarjamo z dvema skupinama otrok, ki odstopajo odtega pravila: v eni skupini so otroci, ki imajo dober učni uspeh in slab bralni dosežek, v drugi pa otroci, ki imajo slab učni uspeh, a dober bralni dosežek. Obe skupini imata določene značilnosti, povezane z dohodkom družine, izobrazbo staršev, samopercepcijo itd.
Keywords: branje; bralna pismenost; mednarodne raziskave; učni uspeh; šolske ocene; ocenjevanje; preverjanje znanja