How to negotiate with the Chinese? - Svetličič, Marjan (Mednarodno inovativno poslovanje, 2022)
Cilj tega članka je okrepiti pogajalske kompetence menedžerjev pri pogajanjih s kitajskimi partnerji. To je bilo doseženo najprej z ocenjevanjem splošnih značilnosti medkulturnih pogajanj, natopa s posebnostmi pogajanj s kitajskimi partnerji. Glede na napake, ki jih menedžerji delajo pri pogajanjih s kitajskimi partnerji, je bila posebna pozornost namenjena prevladujočim vrednotam, komunikacijskim specifičnostim, dualizmu pri pogajanjih s tujci(ying-yang), pomenu ohranjanja ugleda, odnosih (guanxi) in razlikam v odnosu do časa, organizaciji sestankov in končno njihov odnos do pogodb. Obvladovanje takšnih posebnosti in izogibanje prepogostim globoko zakoreninjenim stereotipom sta predpogoja za uspeh na kitajskem trgu
Keywords: kompetence; kulturne razlike; menedžerji; Poslovna pogajanja