Associational pluralism – is it possible to build on this conceptual heritage? - Lukšič, Andrej (Teorija in praksa, 2024)
Avtor članka razmišlja o ključni kategoriji, ki jo je v svojem teoretskem delu Civilna družba in politični pluralizem leta 1990 uvedel Adolf Bibič, in sicer gre za asociacijski pluralizem. Bibič je ta pojem v slovensko politično misel vpeljal, da bi zlahko razumel raznovrstno družbeno in politično dogajanje 80. let prejšnjega stoletja in da bi odprl nov pogled na politični pluralizem, ki presega strankarski pluralizem. Avtor se zato sprašuje, ali ima pojem asociacijski pluralizem še dovolj pojasnjevalne moči, da ga je vredno ohranjati in razvijati naprej oziroma ali bi ga bilo mogoče uporabiti za obravnavo nove družbene in politične realnosti, tj. političnega pluralizma, ki ga močno zaznamujejo tudi večplastna okoljska vprašanja.
Keywords: asociacijski pluralizem; associational pluralism; civil society; civilna družba; država; party pluralism; political pluralism; Politične vede; politični pluralizem; state; strankarski pluralizem