Shepherd and Lamb - Kríza, Ildikó (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Razprava primerja romunsko balado z naslovom Miorioa - Jagnje z madžarsko različico o umorjenem gorskem pastirju. Avtorica v prvem delu predstavi teoretični okvir preučevanja te balade, v drugem pa madžarsko varianto romunske balade, ki je nedvomno prisla v madžarsko ljudsko izročilo iz Moldavije
Keywords: Ethnopoetics; ljudske pesmi; slovstvena folklora; balade