Skupni trg Evropske unije - medsebojno priznavanje kvalifikacij poklica medicinske sestre in babice v Evrospki uniji - Požun, Peter (Obzornik zdravstvene nege, 2006)
Evropska unija je po vrsti združitvenih procesov postala eden največjih trgov.Za nadaljnji razvoj in uspešnost delovanja gospodarstva unije v procesihglobalizacije je pomemben tudi odprt trg za prost pretok ljudi, še posebej možnosti zaposlitve v katerikoli članici. Uveljavljanje pravice do opravljanja poklica v drugi državi omogoča sistem vzajemnega priznavanja diplom in drugih poklicnih kvalifikacij. Z uporabo direktiv in medsebojnega priznavanja poklicnih kvalijikacij reguliranih poklicev med državami članicamije olajšan tudi prost pretok strokovnjakov teh poklicev. Državljan Evropske unije ima pravico do priznanja poklicnih kvalifikacij, pridobljenih vkaterikoli članici in s tem pravico za opravljanje poklica - govorimo o terminu regulirani poklic . Tak poklic je tudi poklic medicinske sestre in poklic babice, ki jim je tako na eni strani omogočen enostavnejši postopek priznavanja kvalifikacij za zaposlovanje v okviru prostega pretoka v vsej Uniji, po drugi strani pa so pogoji za varovanje javnega zdravja in varnosti prebivalcev zahtevnejši.
Keywords: babice; Blennioidei; European Union; Evropska unija; medicinske sestre; poklicne kvalifikacije; skupni trg; zaposlovanje