Oddaja gradbenih in investicijskih del po pravilih FIDIC - Kranjc, Vesna (Podjetje in delo, 2013)
Uvodoma je v članku poudarjeno, da poslovna praksa uporablja različne poslovne modele za gradnjo objektov. Vseh teh modelov ni mogoče podrediti pod posamezni pogodbeni tip iz Obligacijskega zakonika. Pravila FIDIC, posebej Rdeča, Rumena in Srebrna knjiga zato olajšujejo sklepanje in izvajanje pogodb,povezanih z gradnjo. Članek podreja pravila FIDIC po vseh treh knjigah pod pravila Obligacijskega zakonika o splošnih pogojih pogodbe, nato pa analizira okoliščine, v katerih se pogodba sklene po Rdeči, Rumeni ali Srebrni knjigi. Rdeča knjiga je namenjena izvajanju del, ki jih načrtuje naročnik ali oseba na strani narčenika. Po Rumeni in Srebrni knjigi je za načrtovanje in izvedbo del odgovoren izvajalec, a morata biti načrt in izvedba skladna z zahtevami naročnika. Po Srebrni knjigi prevzame izvajalec večja tveganja, kar je bistvena razlika med Rumeno in Srebrno knjigo. Načelna ocena je, da pravila FIDIC ne nasprotujejo kogentnim zakonskim pravilom. Če pogodbeni stranki podredita svoje razmerje pravilom FIDIC, je bistveno, da dobro poznata ureditev pogodbenih pravic in obveznosti po pravilih FIDIC, saj ureditev poameznih vprašanj bistveno odstopa od ureditve Obligacijskega zakonika.
Keywords: civil engineering; gradbena dela; gradbene pogodbe; gradbeništvo; obligacijsko pravo; pogodbeno pravo